U selu Belo Blato kod Zrenjanina počela 11-ta Beloblatska kobasicijada
SVINJOKOLJ NA STARINSKI NAČIN
Više hiljada putnika namernika, iz Beograda, Novog Sada, Minhena, Beča, Bratialave, Segedina i brojnih mesta širom Srbije, uputilo se ka malenom, multinacionalnom Belom Blatu, u kojem se, kako meštani kažu, govori naški, malo srpski, pa trunku mađarski, slovački, rusinski, romski, bugarski, rumunski… Sve jezike i nacije, ujedinila je kobasica, domaća, tipično banatska, ljuta i pikantna, sočna i sveža, začinjena ljubavlju i poštovanjem starinskih običaja i tradicije. - Nije uopšte važno ko i odakle si, kad osetiš ukus, stopiš se i jedinstveni si, sa našim narodom, paorima iz Belog Blata, koji otvorenog srca i raširenih ruku, duše čiste kao ravnica, zovu u svoje mesto - kaže Milan Nedeljkov, direktor osnovne škole Bratstvo u Belom Blatu, u penziji. Prvi dan tradicionalne Kobasicijade, obeležio je disnator, svinjokolj na starinski način, uz prljenje slamom i vatrom, a za sutra, nedelju 2. februar planirano je takmičenje u pravljenju najukusnije kobasice.